Wiele osób twierdzi, że płatki owsiane mogą być wykorzystane tylko do przygotowania owsianki, która zazwyczaj kojarzy nam się z formą papki bez żadnego smaku. Nie wielu z nas potrafi sobie wyobrazić, że ten posiłek może być smaczny i bardzo zdrowy. Co oprócz pospolitej owsianki można przygotować z płatków owsianych?
Płatki owsiane – właściwości odżywcze
Przez wielu lekarzy oraz dietetyków są polecane płatki owsiane ze względu na ich właściwości odżywcze. Produkt ten jest bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza frakcji rozpuszczalnej, która wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, spowalnia wchłanianie cukrów, wiążę substancje toksyczne oraz kwasy tłuszczowe, posiada właściwości prebiotyczne. Płatki owsiane zawierają także błonnik nierozpuszczalny, który wiąże w żołądku nadmiar kwasu solnego, poprawia perystaltykę jelit, daje poczucie sytości na dłużej. Nie można zapomnieć także o tym, że płatki owsiane dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie sobie wyprodukować. Są one bardzo ważne, gdyż zapobiegają rozwojowi zakrzepicy oraz miażdżycy. Płatki owsiane dostarczają nam także: białko, witaminę E oraz witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, potas, selen, wapń, cynk oraz flawonoidy.
Co można przygotować z płatków owsianych
Jak się okazuje płatki owsiane można wykorzystać w przygotowaniu nie tylko sycącego śniadania, ale także deserów w postaci ciastek i ciasta. Oto propozycje, które może wykorzystasz!
- Pieczona owsianka z sezonowymi owocami
Jest to odsłona bardzo dobrego, zdrowego ciasta. Aby ją przygotować nie potrzeba dużej ilości składników ani nie wiadomo ile czasu. Na początek wbijmy jajko do miski, rozkłóćmy je z dodatkiem szczypty soli, cukru, cynamonu, wanilii oraz proszku do pieczenia. Następnie obierzmy małe jabłko, zetrzyjmy je na tarce i dodajmy do miski, wymieszajmy. Kolejno dodajmy 400 ml mleka i 135 g zwykłych lub górski płatków owsianych oraz 45 g płatków błyskawicznych. Dokładnie wymieszajmy i przelejmy do formy. Na masie rozłóżmy swoje ulubione owoce i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Gotową można podać na ciepło z jogurtem waniliowym lub syropem klonowym.
- Ciasteczka owsiane
Są one naturalną i zdrową alternatywą słodyczy. Doskonale nadają się do poobiedniej kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, jako przekąska na wycieczki. Do ich wykonania potrzeba:
- 3 szklanki owsianych płatków
- ¾ szklanki płatków lnianych
- 3 banany
- 1 szklankę ekspandowanego amarantusa
- 1 szklankę suszonych owoców – wedle swoich upodobań
Aby je przygotować na samym początku należy namoczyć płatki owsiane oraz suszone owoce. Następnie wyciskamy, aby pozbyć się wody. Do owoców i płatków dodajemy płatki lniane, amarantus i zgniecione banany. Dokładnie wszystko ugniatamy. Na koniec formułujemy ciasteczka na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz