Kawa z Etiopii, odmiana Arabiki, która posmakuje każdemu!

Etiopia, kraj afrykański, który zazwyczaj kojarzy się Polakom z wysokimi temperaturami oraz skromnym wręcz biednym życiem. Niemniej jednak jest to kraj, który słynie na świecie jako największy producent kawy. Co więcej, Etiopia jest miejscem, z którego wywodzi się właśnie uprawa kawy ziarnistej.

Historia najlepszej kawy z Etiopii

Wiele podań ludowych przekazuje legendę o pasterzu Kaldim, który w IX wieku naszej ery podczas wypasu kóz zaważył, że zwierzęta są bardzo żwawe. Poprzez obserwację doszedł do wniosku, że zwierzęta spożywają owoce z określonych drzew. Zebrał więc kilka ziaren i udał się z nimi do klasztoru. Tam zaintrygowani mnisi rozpoczęli obróbkę ziaren na różne sposoby, tworząc nowy napój. Przypadł on do gustu wielu zakonnikom, ponieważ stymulował on do pracy i pozwalał wytrwać do późna w nocy.

Czy ta historia jest jednak prawdziwa, tego do końca nie można potwierdzić. Niemniej jednak niezaprzeczalny jest fakt etiopskiego pochodzenia kawowca. Nawet i dziś można napotkać na dziko rosnące drzewa kawowe w Etiopii. Na plantacjach kawy w tym kraju pracuje około ¼ mieszkańców, a sama kawa jest głównym produktem eksportowym w Etiopii. Większość plantacji jest niewielka i zazwyczaj są to domowe gospodarstwa, a zaledwie 15% to duże profesjonalne uprawy.

Sam proces uprawiania i zbierania kawy w Etiopii opiera się na ręcznej, fizycznej pracy przy zbiorach. Następnie otrzymane ziarna obrabiane są na sucho. Sztuczne nawozy nie są tu stosowane, jak również i pestycydy. Brakuje także systemów nawadniających oraz kombajnów. Takie „zacofanie” ma również swoje plusy, ponieważ najlepsza kawa z Etiopii jest w 100% naturalna. Co więcej, idealne warunki klimatyczne, dobre gleby i doświadczenie w uprawie sprawia, że kawa z tego kraju jest najwyższej jakości.

Najpopularniejsza arabika z Etiopii

Kawa, jaka uprawiana jest w Etiopii to w głównej mierze arabica. Zazwyczaj rozróżniana jest ze względu na region, w którym jest uprawiana. Najpopularniejszy z nich to Sidamo. Etiopska kawa Sidamo posiada bardzo głęboki, pikantny smak okraszony nutą owoców cytrusowych. Warto także wspomnieć o regionie Yirgacheffe. To tutaj uprawiana jest arabica o żywym głębokim smaku z nutą cytryn oraz pomarańczy. Należy także napomknąć o najstarszym regionie Etiopii, czyli Harrar. To tu podobno Kaldi odkrył kawę. Kawa z tych plantacji wyróżnia się mniejszą kwasowością oraz pełnym smakiem.

Trzeba również podkreślić, że metody uprawiania i obróbki kawy w Etiopii nie zmieniły się od X wieku. Te najpopularniejsze arabiki w Etiopii są również w dużej mierze spożywane na miejscu, ale w całkiem inny sposób niż robi się to w Europie. Otóż w Etiopii kawę pije się z solą oraz masłem. Nierzadko również z przyprawami korzennymi i miodem, co bardziej przypada do gustu Europejczykom.

Odmiany kawy w Etiopii

Jak już wspomnieliśmy, kawa w Etiopii rośnie zazwyczaj dziko przez co, ciężko jest określić, jaką tak właściwie mamy odmianę w opakowaniu. Takiego rodzaju kawy posiadają na opakowaniu informację „Ethiopianheirloom”. Należy również wspomnieć, że ziarna oznaczane są stopniami od 1 do 8. Stopnie te uzależnione są od jakości kawy. Grades 1 do 2 to jakość speciality natomiast od 3 do 6 są to ziarna komercyjne. Kawy oznaczone od 7 do 8 są najbardziej niedoskonałe i zazwyczaj nie eksportuje się ich, tylko zużywa na rynku krajowym.

Rytuały picia kawy w Etiopii

W Etiopii picie kawy jest prawdziwą ceremonią, które trwa nawet 3 godziny. Pomieszczenie, w którym przetwarzane są ziarna, początkowo jest dekorowane, aby ochronić się przed złymi duchami. Następnie myje się zielone ziarna, które kolejno w tym samym naczyniu są palone nad paleniskiem. W trakcie palenia wielokrotnie obraca się ziarna i miesza w celu uzyskania jednobarwnej kolorystyki, po której określa się stopień palenia. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren przy pomocy tłuczka i moździerza. Tak przygotowaną kawę wsypuje się do gorącej wody, a sam napar gotuje kilka minut. Zazwyczaj przygotowaną kawę podaje się w ceramicznych naczyniach bez uchwytów. Pierwszą czarkę zawsze otrzymuje gospodarz, który następnie częstuje gości.

Jeżeli pragniecie również skosztować wyśmienitej kawy z Etiopii, to koniecznie sprawdźcie na półkach sklepowych, bądź też w internecie, jakie dostępne są kawy z tego kraju. Zazwyczaj jest to dokładnie oznaczone na opakowaniach. Dzięki dużej popularności nie powinniśmy mieć problemów z zakupem odpowiedniej odmiany z wybranego przez nas regionu Etiopii.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.