Gdy tylko pomyślimy o kawie, w głowie pojawia się wizerunek włoskiej, ewentualnie francuskiej firmy zajmującej się produkcją tego szalenie popularnego napoju. Tymczasem najdłużej funkcjonującym przedsiębiorstwem związanym z kawą jest ulokowana w niemieckim Monachium firma Dallmayr, na rynku istniejąca od ponad 300 lat.
Bogata historia, sprawdzone receptury
Historia marki Dallmayr sięga roku 1700, kiedy monachijski kupiec Christian Reitter prowadził niewielki dom handlowy, którego podstawowym i kluczowym produktem bardzo szybko stała się wysokiej jakości kawa, pochodząca między innymi z Etiopii, Kolumbii czy Brazylii. W 1870 roku Alois Dallmayr przejął kierownictwo nad firmą, nadając jej nazwę, która utrzymuje się po dziś dzień – Dallmayr.
Przez kolejne lata firma była sukcesywnie rozwijana, by, w 1933 roku, za sprawą 19-letniego wtedy Konrada Wernera Willie powstała marka kawy Dallmayr, a sam nastolatek stał się pierwszym importującym kawę z Etiopii Niemcem. Dziś, ponad 300 lat od skromnych początków, firma Dallmayr zatrudnia ponad 3500 osób i dostarcza swoje towary na cały świat.
Dallmayr – niezwykły smak i zniewalający aromat
Mimo ogromnego rozrostu firmy, kawy Dallmayr wciąż wypalane są z pasją przez najlepszych specjalistów i wedle tradycyjnych, sprawdzonych receptur. Dzięki temu możliwe stało się uzyskanie niezwykle charakterystycznych, zapadających w pamięć aromatów, czego najlepszym przykładem jest Dallmayr Prodomo. Ta składająca się w 100% z ziaren Arabica mieszanka przed wypalaniem jest specjalnie uszlachetniania, by pozbyć się posmaku goryczy, przez co z pewnością zasmakuje tym, którzy na co dzień stronią od picia kawy.
Miłośnicy mocniejszych kaw sięgnąć powinni po Dallmayr Espresso Intenso, wyjątkową mieszankę ziaren Arabica (60%) i Robusta (40%). Przygotowany na jej bazie napój charakteryzuje się większą zawartością kofeiny, a na tle innych kaw wyróżnia go gruba crema w kolorze orzechów laskowych. Dla osób poszukujących niecodziennych smaków i aromatów przygotowana została kawa Dallmayr Crema Prodomo, w której ziarna Arabica poddawane są procesowi powolnego palenia. Dzięki temu kawa nabiera niezwykłego aromatu z nutą karmelu, śliwki i gorzkiej czekolady.
Dodaj komentarz