Kuchenka gazowa, elektryczna lub gazowo-elektryczna to niezbędne AGD, stanowiące wyposażenie każdej kuchni.
Rodzaje piekarników
Przygotowanie ciepłego posiłku wiąże się z użyciem energii cieplnej powstałej ze spalania gazu lub w procesie rozgrzewania za pomocą prądu elektrycznego paneli na kuchence, przeznaczonych do tego celu.
W typowych piecykach kuchennych do gotowania potraw służą palniki gazowe, panele indukcyjne bądź płytki elektryczne, natomiast do pieczenia dań służy piekarnik elektryczny.
Pieczenie wymaga ustawienia odpowiedniej temperatury, dlatego piekarnik elektryczny jest z reguły bardziej praktyczny niż gazowy. Duża rozpiętość temperatury powoduje, że odpowiednie ustawienie jej będzie optymalne dla rodzaju pieczonej potrawy.
Większość kuchenek ma wbudowany w piekarnik elektryczny również grill, co bardzo urozmaica posiłki.
Piekarnik parowy
W ostatnim czasie, w sklepach pojawiły się modele kuchenek z piekarnikiem parowym. Zazwyczaj taki rodzaj piekarnika stosowany był w kuchniach żywienia zbiorowego, czyli stołówkach, jadłodajniach czy restauracjach, lecz obecnie doskonale sprawdza się w indywidualnych gospodarstwach domowych.
Podstawą działania piekarnika parowego jest prąd elektryczny, natomiast dodatkowym czynnikiem jest podgrzewana woda, która parując, powoduje szybsze przygotowanie potrawy, a także minimalizuje jej wysychanie.
Piekarniki parowe mogą być także wyposażone w grill, ale istnieją również modele bez tej funkcji.
Piekarnik parowy dużo łatwiej utrzymać w czystości – ciągła obecność gorącej pary wodnej pozwala na szybsze i dokładniejsze czyszczenie wnętrza piekarnika, bez używania szkodliwych detergentów.
Dodaj komentarz